Interview BNA: “Kennis is macht”

Afgelopen maand heeft Adriaan Jurriëns een interview gegeven voor de BNA academie en het belang van bij- en nascholing van architecten. Dit is het artikel:

“Alle architecten zouden moeten deelnemen aan bij- en nascholing,” vindt Adriaan Jurriëns. “Niet omdat het verplicht is of omdat de opdrachtgever het vraagt, maar omdat je zo laat zien dat je je vak serieus neemt.” Het is duidelijk dat Jurriëns (eigenaar van Adriaan Jurriëns architecten) continu op zoek is naar nieuwe kennis: in een gesprek van dertig minuten noemt hij vier verschillende boeken en diverse architectuurtheoretici. Wat is volgens hem het belang van leren en ontwikkelen voor architecten?

Leren en ontwikkelen zijn voor Jurriëns ‘een verplichting aan mezelf’. Hij licht toe: “Tijdens je werk loop je onherroepelijk tegen grenzen aan waarin je bijdragen van anderen moet kunnen beoordelen. Onderwerpen als bouwregelgeving, communicatie moet je bijhouden, anders geef je invloed weg. Kennis is macht: het maakt dat je je kunt wapenen tegen onzin die andere partijen in de bouw verkopen.”

Een hoop amateurisme
Voor Jurriëns is het op peil houden van zijn kennis ook een manier om zich te onderscheiden. “Ik laat zien dat ik mijn vak serieus neem, en meer kan dan alleen tekenwerk of het maken van een leuk ‘grapje’ in het ontwerp. Ik heb kennis van het hele bouwproces en merk dat dat voor een aantal van mijn collega-architecten helaas niet geldt. Er is nog een hoop amateurisme in ons vak. Mijn doel is vertrouwen te wekken bij mijn opdrachtgevers. Ik ben nog jong, soms word je dan minder serieus genomen. Dat compenseer ik met kennis en door te laten zien dat ik weet waar ik het over heb.”

Gevoel van eigenwaarde
Bij de BNA Academie heeft Jurriëns verschillende cursussen gevolgd, waarover hij erg is te spreken. “Je krijgt les van ervaren mensen en je houdt je kennis op peil. Daarbij helpt het mij om mijn vakintuïtie aan te scherpen en biedt het inspiratie. Het zelfstandig ondernemerschap is soms best eenzaam. Bij cursussen en bijeenkomsten van de BNA Academie hoor en zie je van anderen waar die mee bezig zijn. Je maakt tijd vrij om over dingen na te denken. Dat scherpt je aan en opent de ogen.” Leren en ontwikkelen zijn om nog een reden belangrijk voor Jurriëns: “Het geeft een gevoel van eigenwaarde. Als je niks doet, sta je stil. Door nieuwe kennis op te doen krijg je grip op wat je doet.” Daarom roept hij zijn collega’s op om hetzelfde te doen: “Het is mijn diepe overtuiging dat we elkaar als architectengemeenschap moeten optillen. Dat we alleen gezamenlijk ons vakgebied naar een hoger plan kunnen tillen.”

Bron: http://www.bna.nl/bna-academie/kennis-en-inspiratie/interview-kennis-is-macht/