Nieuw: werken met bouwinformatiemodellen (BIM)

Op de achtergrond van ons architectenbureau is gewerkt aan een belangrijke en ingrijpende verandering op het gebied van ontwerpsoftware. In de aankomende maand zal ons architectenbureau overschakelen op Vectorworks, dat Adriaan Jurriëns architecten overstapt op het werken met bouwinformatiemodellen (BIM)! Anders dan met losse ‘niveaus’ van verschillende tekeningen kan hierdoor gewerkt worden met één geïntegreerd model waaruit verschillende informatieniveaus geabstraheerd kunnen worden. Dit heeft, ook voor opdrachtgevers, 4 grote voordelen!

(1) De uitvoer in de vorm van tekenwerk is altijd consistent. Bijvoorbeeld muurdiktes in de plattegrond zijn automatisch hetzelfde als in de doorsnede en vice versa.

(2) Wijzigingen worden automatisch op al het tekenwerk doorgevoerd wat het wijzigen van ervan een stuk eenvoudiger en sneller maakt.

(3) Werken met Vectorworks vereenvoudigd eveneens de wijze waarop tekenwerk wordt vervaardigd door handige gereedschappen waardoor tekenwerk sneller en efficiënter verwerkt en opgezet kan worden.

(4) Uit het model kan eenvoudig informatie met betrekking tot het kwantificeren van het ontwerp zoals hoeveelheden materiaal, BVO’s en GBO’s.

Het ontwerpproces kan hiermee sneller en beter inzichtelijker worden gemaakt voor de opdrachtgever, constructeur, aannemers of andere partijen dat de communicatie voorafgaand en tijdens de bouw aanzienlijk verbetert.