Jisperweg

Architectuur

Het meest in het oog springend in de Beemster zijn de stolpboerderij en de uitgestrekte landerijen, afhankelijk vanuit welk perspectief men deze droogmakerij beziet. De achtergrond van dit beeld wordt opgevuld door talloze min of meer anonieme objecten. Zowel object als achtergrond spelen een onmiskenbare rol in de bijzondere atmosfeer van dit door mensenhanden gemaakte geometrische landschap. Hoewel geleidelijk en subtiel kent juist die achtergrond de grootste mutatie in zowel programmatische als morfologische zin. Onze opdracht voor de verbouw en uitbreiding van een voormalige paardenstal tot gastenverblijf bevindt zich dan ook in dit continuum.

 

Naast de prominent aanwezige stolpboerderij heeft een dergelijke architectonische ingreep enige subtiliteit nodig. Gelijktijdig vraagt de aard van de ingreep zelf om een bepaalde hardheid die het industriele karakter het beste past, zonder daarbij zijn rol als achtergrond te overspelen. De uitbreiding bevindt zich vanaf de openbare weg gezien achter de paardenstal. Vanaf dezelfde plek speelt de robuuste industriele massa licht met de bestaande ruimtelijke configuratie. Aan de achterzijde van de schuur accentueert diezelfde massa de ritmiek van de bestaande paardenschuur. Daarmee wordt de samenhang tussen de uitbreiding en het bestaande geaccentueerd. In de schuur zet het spel tussen bestaande en nieuwe ingrepen zich voort in een symbiose van de toevallige geometrische verwantschap.