Marcusstraat

Architectuur

Een notariswoning in Den Helder is eenzelfde lot beschoren als zoveel andere bedrijfswoningen die ruimte tekort komen. Het gevestigde bedrijf ontgroeit zijn vierkante meters en is in zijn directe omgeving op zoek naar extra ruimte. De uitdaging voor zo´n uitbreiding ligt in hoe een dergelijke ontwikkeling past bij een bestaande ruimtelijke configuratie. Een ruimtelijke puzzel als deze brengt vaak – hoe klein ook – een complexe opgave met zich mee.

 

Binnen de morfologische grillen van zijn buurt en strenge eisen van de lokale wetgever diende de uitbreiding van de huidige onderwijsfunctie te worden uitgevoerd. Onze ontwerpstrategie leunde op twee aanvankelijk tegenstrijdige doelstellingen. Om te beginnen vormde de uitbreiding onmiskenbaar een integraal onderdeel met de bestaande onderverdieping. Daarbij hebben we gekozen voor een duidelijke aansluiting met de bestaande structuur, zowel in de plattegrond als in de uitwerking. De plattegrond is in zekere zin een logische voortzetting van de bestaande plattegrond. In de uitwerking is de kenmerkende kozijndetaillering van de bestaande jaren ’50 notariswoning doorgezet. Het absorberen van deze detaillering vormt eveneens het contrast met zijn naaste bakstenen massa en kondigt als zodanig de nieuwe bedrijfsingang aan.