Dakopbouw / Dakopgang Van Cittersstraat

Architectuur

Bij het inplannen van een hoognodige dakrenovatie voor een viertal percelen met een gedeeld dak en voorgevel ontstond het idee om enkele daktoegangen te vervangen door meer bruikbare  exemplaren om zo de toegang tot het dak te verbeteren. In de maximaal toegestane ruimte van slechts vier vierkante meter is gezocht naar een zo royaal mogelijke daktoegang in combinatie met een maximale daglichttoedreding. De daktoegang ligt daarmee in het verlengde van de onderliggende ruimte en is tegelijkertijd een soort intieme hemelkamer waarin men kan genieten van het wisselende Hollandse weer. Bij mooi weer geeft deze hemelkamer toegang tot het eveneens aangelegde dakterras.

Het ontwerp is sober en eenvoudig van opzet. Vanuit de bestaande voorgevel is de symmetrie overgenomen in het ontwerp van de daktoegang. Verticale stroken cederhout maken de opbouwtjes tot geheel, afgewisseld door grote glasvlakken. De dakopbouw herbergt een trapopgang en een kleine zitruimte. Het vormt de basis voor een eenvoudige overkapping op het dakterras. Bij het ondergaan van de zon doet de verlichting vanuit de dakopbouw denken aan een flikkerend haardvuur.

Start ontwerp: maart 2013
Afronding ontwerp: augustus 2013
Start bouw: medio oktober 2013